Кіровоградські податківці виявили злочинну схему в комерційному банку

28.02.2011  Рубрика: Новини Комплекс оперативно-розшукових заходів під умовною назвою "Конверт", нині проводиться в Україні, спрямований на виявлення і знищення центрів незаконної конвертації коштів, залучення до оподаткування підприємств, які мали взаємовідносини з фіктивними фірмами і, відповідно, притягнення винних до кримінальної відповідальності. За словами Віталія Заітова, заступника начальника управління податкової міліції - начальника слідчого відділу податкової міліції ДПА в Кіровоградській області, під час проведення досудового слідства по кримінальній справі за обвинуваченням кіровоградців, які стали організаторами конвертаційного "центру, слідчі кіровоградської податкової міліції встановили кілька цікавих фактів. Як виявилося, працівники двох різних банківських установ обласного центру порушили вимоги законодавства про банки і банківську деят льности, запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і про здійснення банками фінансового моніторингу про безготівковий розрахунок в Україні в національній валюті.

Для чіткої та безперебійної роботи конвертаційного центру його організатори завели тісне знайомство із зазначеними банківськими працівниками. Останні незаконно розголошували інформацію, яка стала відома їм у зв'язку зі службовою діяльністю. Відомості про рух коштів за поточними рахунками фіктивних суб'єктів підприємницької діяльності банківські працівники повідомляли не їхня уповноваженим відповідно до законодавства директорам або бухгалтерам, а безпосередньо організаторам "конвертаційного" центру. Але і це ще не все. За винагороду вони забезпечили цим конвертаторів доступ до банківських рахунків зазначених підприємств та можливість отримання готівки з каси банку. Внаслідок такої "співпраці" з рахунків вищевказаних суб'єктів підприємницької діяльності протягом 2005-2009 років кіровоградські махінатори незаконно зняли і перевели в готівку за чеками з кас кіровоградських відділень двох банківських установ 35,3 мільйона гривень.

Як боротися всередині банку з відмиванням за допомогою програмних засобів можна дізнатися тут Щодо банківських працівників порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених 5 статтями Кримінального кодексу України. слідство триває